Vinderen af arkitektkonkurrencen, om retten til at udvikle den nye bevægelsespark, er fundet. LYTT Architecture vinder med forslaget ”NATURLIGT FORBUNDNE,” som giver borgerne på Egmont Højskolen fornyede muligheder for at begive sig ud i naturen.
Af Emil Öst Christensen
For kørestolsbrugere er det tit en stor udfordring at komme ud i naturen. Det skal en ny bevægelsespark på Egmont Højskolen ændre på. LYTT Architectures vindende forslag ”NATURLIGT FORBUNDNE” skal give personer med funktionsnedsættelse de samme muligheder for at bruge naturen, som personer uden.
Det sidste halve år har konkurrencen om at få lov til at stå for den nye bevægelsespark ved Egmont været i gang. Nu er den afsluttet, og vinderen skal gøre naturen lettere tilgængelig for personer med funktionsnedsættelse.
Forslaget er blevet til med visionen ”hjul tænkes før ben,” siger Julie Kaalby Bjerre, som er arkitekt hos LYTT Architecture, til Egmont Højskolen. Netop denne måde at tænke på er et gennemgående tema på højskolen.
Lige muligheder for alle
”Hvis der er plads til dem med hjulene, er der også plads til benene”.
Sådan siger Søren Møllgaard Kristensen, som er forstander på Egmont Højskolen, om deres filosofi på skolen. Det har været vigtigt for dem at skabe et område til og for alle, på tværs af generationer og funktionsniveauer, fortæller han videre.
Det, at give lige muligheder til alle, fylder meget i dagligdagen. Særligt én udtalelse gjorde indtryk på Søren.
”Jeg gad godt, ikke altid at blive reduceret til en kaffedrikkende taskeholder.”
Sådan fortæller forstanderen, at en tidligere elev havde sagt til ham, med henvisning til, at man som kørestolsbruger ofte støder på uoverkommelige udfordringer, når man skal deltage i noget.
Derfor er det en gennemgående ting på højskolen, at personer med funktionsnedsættelse skal have lige så gode muligheder i livet, som personer uden. Derfor satte de også projektet i søen med et håb om, at det ville være med til at inspirere andre.
Inspirationskilde i fremtiden
En af ambitionerne med projektet er også, at det skal være med til at inspirere fremtidens måde at anlægge og etablere på i hele landet. Efterfølgende vil de dele viden og give tips videre til andre, fortæller Søren.
Eleven Jonas bakker op om forstanderens udtalelse. Gennem den selvudviklede talecomputer, siger han: ”Der er bare flere steder der skal tænke sådan,”
om måden de tænker på, på Egmont Højskolen. Håbet om, at flere vil finde inspiration i Egmonts måde at tænke på, er altså stort. Både hos Jonas og forstanderen.
Det første spadestik til bevægelsesparken forventes at blive taget i starten af sommeren 2025. Jonas er sikker på, at de fremtidige elever kommer til at nyde rigtigt godt af den nye bevægelsespark.