En redningsvest er smidt til Norsminde Fjord: Nu kommer den grønne trepart til Odder

Mandag den 18. november præsenterede SVM-regeringen den grønne trepart. Aftalen er blevet udråbt til et generationelt projekt, og vil med omlægningen af 250.000 hektar til skov og natur, markant forandre det danske landskab. Norsminde Fjord, der er defineret til at være i decideret dårlig stand, vil med aftalen kunne reddes. 

Af Viktor Gaïni 

“Den har det rigtigt skidt, og det har den desværre haft i rigtig mange år”.  

Sådan beskriver Ib Salomon Norsminde Fjords tilstand. Ib Salomon er formand for Danmarks Naturfredningsforening Odder, og er ganske tilfreds med resultatet af trepartsaftalen. 

“Vi kan og vi vil danne en form for lokalt grønt trepartsråd. Der er for meget næring i vandet og ingen bundplanter, og det er vores ansvar at rette op på det”, fortæller Ib Salomon.  

Det er ifølge den geofysik-uddannede formand derfor essentielt at indfri målet om fjernelsen af 31 tons kvælstof fra fjorden. 

Stor omlægning af landbrugsjord 

Forbedringen af fjordens tilstand sker dog ikke uden omkostninger.  

“Status er at Norsminde Fjord er i ringe økologisk tilstand, og derfor vil man udtage nogle arealer for at reducere næringsstofudvaskningen til fjorden”, fortæller biolog og natursagsbehandler i Odder Kommune, Jacob Dyg Koch. 

Helt specifikt skal 10% af landets areal omlægges til skov og natur, og i dette tilfælde er det især landbrugsjord, hvor der benyttes kvælstofrig gødning og lavbundsjord der vil blive omlagt.  

Netop dette har en konkret konsekvens for flere kommunens borgere. At dele af landbrugsjorden vil blive omlagt, er nemlig ikke en løsning alle er enige i. 

“Vi ønsker jo fortsat et stærkt landbrug, der fylder meget i dansk erhverv, og derfor mener jeg sådan set ikke, at vi behøver udtage god landbrugsjord her på egnen for at opnå reduktionsmålene for Norsminde Fjord”. 

Det mener landmand Claus Fenger, der også er næstformand i Landboforeningen Odder-Skanderborg, og som altså stiller sig skeptisk over for metoden hvormed man vil sikre fjordens sundhed. 

Et skridt mod et sundt Norsminde Fjord 

At Norsminde Fjord nu skal forbedres, står derfor som et faktum. Og at denne forbedring vil inkludere omlægningen af flere landbrugsarealer i Odder Kommune er også et uomtvisteligt, da det er kommunens opgave at føre treparten ud i livet.  

Men ifølge Jacob Dyg Koch, vil det selv ikke med den stærkeste indsats, være muligt at nå kravene til EU’s vandrammedirektiv, hvis målsætning er at alt vand skal være i god tilstand i 2027. 

“Norsminde Fjord er kompleks med interne næringsstofskoncentrationer, og det er derfor muligt på sigt at opnå en god økologisk tilstand. Men inden 2027 vil det ikke være muligt”, fortæller han.  

Men med den grønne treparts vedtagelse lægges dog kimen til en forandring af det danske landskab.  

En forandring der vil ændre både landskab og landbrug i Odder Kommune, men som med sandsynlighed også vil bidrage til at genskabe en sund Norsminde Fjord.  

This article was written by 57294