Et grønnere Odder 

Tidligere er det vedtaget, at der skal opføres solcelle- og biogasanlæg i Odder Kommune. Det er en snak, der efterhånden har stået på i 3 år. Vedtægten er lavet i forbindelse med de nationale klimamål om at Danmark i 2050 skal være et 100% grønt land, hvad angår el- og varmeforsyning. Her er der tale om vindmøller, solcelleanlæg og biogasanlæg – altså vedvarende energi.

Af Otto Willer Klein 

Særligt Henriette Toftegaard Jensen, en husejer i Torrild, er modstander af tiltagene. Hun er stifter af “Bevar Torrild og Omegn” og tilmed administrator i Facebook-gruppen “Nej tak til landbaserede solcelleanlæg og biogasanlæg ved Torrild”, hvis navn vidner om målet for gruppen. Facebook-gruppen oplever stor støtte fra lokale. Den har i skrivende stund 383 medlemmer. 

Da Henriette flyttede til den lille by ud for Odder, var det for at der skulle være mere ro og natur. Hun er derfor yderst utilfreds med planerne om solceller og biogas i baghaven. Henriette udtrykker bekymring for de økonomiske og livskvalitetsmæssige konsekvenser, mens kommunen mener, at projekterne vil bidrage til at opfylde Danmarks klimamål. 

“Det tager lidt af aftensolen, men der er også et værditab. Undersøgelser viser, at naboer til solcelleanlæg i gennemsnit taber 10% af ejendommens værdi. Der er tale om et tab på mindst 350.000 kroner for mit vedkommende. Det giver søvnløse nætter”, siger Henriette. 

Opførslen af anlægget for vedvarende energi har været undervejs længe. Det har hendes atypiske nabostrid med kommunen også – en strid hun i sidste ende regner med at være sejrherre i.  

“Vi har en advokat på, som har fundet nogle fejl og mangler i solcelleprojektet. Det er derfor sendt til Planklagenævnet. Lige nu er projektet udskudt med et år”, siger hun. 

Stor støtte fra lokalsamfundet 

Det er tydeligt, at dette fylder meget i Henriettes dagligdag, men hun oplever også en stor støtte fra lokalsamfundet. Det er altså ikke kun hende, som tager del i tovtrækkeriet.  

Tidligere er omtrent 100 beboere i Odder omegn troppet op ved Rådhuset med skilte og vrede tilråb til politikerne. Ved at skabe støj omkring sagen og ved hjælp af et borgerforslag fik man dengang bremset opførslen af et biogasanlæg. Her underskrev mere end 255 beboere forslaget inden for halvandet døgn. Bremsningen skulle dog vise sig kun at være midlertidig.  

“Jeg bliver ringet op af rigtig mange mennesker. Vi har afholdt møder hvor der kommer 50-100 borgere. Folk bliver kede af det og føler sig trådt på. Vi har haft rundvisninger og kaffemøder med politikerne. Det er blandt andet derfor vi i første omgang fik sat en stopper for biogasanlægget”, siger hun. 

Borgerne VS Kommunen 

Odder Kommune har fundet frem til, at der alligevel skal laves et biogasanlæg, dog med en anden placering end tidligere.  

“Der er en tillid og en troværdighed til kommunen der daler. Jeg troede, at jeg boede i en god kommune, men det billede står ikke efter de seneste 3 år”, siger hun. 

This article was written by 57294