Flertal afviser forbud mod turbokyllinger: 13 ud af 18 stemte imod 

På trods af forbud på landsplan og i Århus Kommune, forbydes indkøb af turbokyllinger ikke i Odder kommune. Radikale Venstre stiller sig uforstående for begrundelsen. 

Af Frea Exe 

Foto: Mathias Danielsen. I naturen ville en kylling vokse op og blive 5-7 år, hvorimod turbokyllinger slagtes efter 33 dage.

Bølgerne gik højt til et kommunalbestyrelsesmøde d. 12. november, hvor snakken faldt på turbokyllinger. Trods uenigheder blev forslaget om at forbyde turbokyllinger i Odder Kommune afvist. 13 ud af 18 medlemmer stemte imod. Man begrundede afslaget med, at der bliver afholdt et møde tiltænkt kommunens indkøbspolitik, hvor det giver bedre mening at drøfte et evt. forbud mod turbokyllinger. Men Kresten Bjerre (B), der står bag forslaget, var utilfreds med udfaldet.

I Danmark produceres omkring 120 mio. turbokyllinger om året. Kresten Bjerre (B) skriver på sin Facebook:  

”Det viser sig, at Odder Kommune stort set kun køber turbokyllinger, idet andelen af kyllinger købt økologisk kun er på 0,79 procent og andelen købt med mindst 1 hjerte i dyrevelfærdsmærket kun er 1,83 procent.” 

Hvorfor han mener, at det er et vigtigt forbud at tage op. Desuden har Århus Kommune lige indført forbud mod turbokyllinger. 

Symbolpolitik 

Lars Bluhme (S) kalder det, at Radikale Venstre alligevel bragte forslaget op, for symbolpolitik. Han mener, at det giver bedre mening at drøfte sammen med fordelingen af de 500.000 kr., som kommunen har afsat til grøn omstilling. Socialdemokratiet er derfor ikke imod selve forslaget, men stemmer dog alligevel imod: 

”Det kan sagtens være, at vi kan blive enige om, at vi ikke vil køre med turbokyllinger i Odder Kommune. Det er også det, som vores moderparti på landsplan i virkeligheden går ind for. Så det vil jeg ikke afvise” 

Konservative og Venstre er enige. 

Et andet argument fra Allan Werk (V) handler om dyrevelfærd. Han fremhæver, at der er en forskel på 0,3 procentprocent i dødeligheden på normal industri kyllinger og Ross 308-kyllinger, den race man bruger som turbokylling i industrien. Der er altså ikke den store forskel på dødeligheden, og det er derfor ikke et spørgsmål om dyrevelfærd, ifølge ham. 

Tie forslag ihjel 

Kresten Bjerre (B) er uenig i, at det ikke er på bekostning af dyrevelfærd. Og han mener, at argumentet for at stemme imod forslaget er en måde at tie problemet ihjel på: 

”Når man vil have et forslag til at dø, så skal man finde en metode til at forsinke det” 

Sammen med Didde-Marie Theisen (Ø) mener han, at det er ubegribeligt, at man stemmer imod sådan et forslag: 

”Jeg er ikke vred, jeg er skuffet. Som man siger”  

Nyt møde 

Ifølge partierne, der stemte imod forbuddet, vil forslaget blive taget op igen til mødet om drøftelsen af indkøbspolitikken d. 17. december 2024, hvor der måske vil falde en anden dom for turbokyllingers fremtid. 

This article was written by 57294