TikTok-tendens vil ikke give slip på Odder, og igen mandag blev der fundet en syrebombe i nærheden af en skole i Odder Kommune.
Af Emil Öst Christensen
Odder Kommune har nu for tredje gang oplevet at finde Syrebomber i nærheden af deres skoler. I slutningen af oktober var det Saksild skole og Vestermarksolen i Odder det gik udover. Mandag d. 25. november var det så i nærheden af Hou skole, der blev fundet en syrebombe.
Politiet fik tippet om syrebomben kl. 12:32, og sendte herefter Forsvarets ammunitionsryddere ud for at sprænge bomben, så den ikke længere var til fare for nogen.
Tendensen stammer fra TikTok, hvor det har været en trend i noget tid. Her florerer der opskrifter og videoer af, hvordan man laver syrebomber.
Hvad er en syrebombe?
En syrebombe er en lukket plasticflaske, med et eller flere kemiske stoffer i, som udvikler gas ved reaktion med metal. Denne gasdannelse kan resultere i en tryksprængning af beholderen.
Der bruges ofte en ætsende væske, fx afløbsrens, og en form for metal i form af små sølvpapirskugler.
Hvis man får kemikalierne i øjnene, risikerer man varige men, og de er derfor særdeles farlige.
Finder man en syrebombe skal man kontakte myndighederne.
Runderinger og snak skal forhindre flere syrebomber
Skole- og dagtilbudschef i Odder Kommune, Henrik Schou, fortæller at der er blevet lavet flere tiltag for at forhindre flere syrebomber. Der er blevet iværksat runderinger, altså gåture rundt på skolernes område, for at tjekke om der skulle være noget suspekt på området.
Desuden er børnene blevet informeret, og her har man tænkt meget over, hvordan man kommunikerer det ud til børnene.
”Nogen synes det er rigtigt spændende, så vi forsøger at lave en balance i, at vi vil gerne informere, men vi passer også på med at gøre det for spændende,” siger Henrik Schou.
Samtidig er forældrene blevet orienteret om situationen, og om hvad de med fordel kan snakke med deres børn om. Skolechefen har også tiltro til, at forældrene er gode til at snakke med deres børn, om den alvorlige situation. Men hvem ansvaret skal placeres hos, vil skolechefen ikke rigtigt svare på.
Fællesansvar
Selv mener Henrik Schou ikke, at ansvaret kan placeres udelukkende ét sted. Der er i stedet tale om et fælles ansvar, hvor skolerne har et ansvar for at informere om situationen, og forældrene skal sørge for at få snakket med deres børn.
Selvom der så sent som i mandags blev fundet en syrebombe udenfor Hou skoles område, mener Henrik alligevel at de er kommet et godt stykke vej.
”Det er den første hændelse siden oktober, så det at vi har en afpasset orientering til forældre og børn, lader til at have en vis effekt.”
På trods af at ingen børn indtil videre er kommet til skade ved den farlige trend, fortæller Henrik Schou, at skolerne fortsætter deres arbejde med at komme de skadelige syrebomber til livs.